تغذیه و رعایت نکات مربوط به آن یکی از اصلی ترین ارکان حفظ سلامتی انسان است. فردی که نکات تغذیه ای را رعایت کرده و رژیم غذایی خوبی داشته باشد در برابر بیماری ها مقاومت بیشتری دارد چنانچه بسیاری از بیماری های گوارشی نیز به دلیل روش های تغذیه ای نا مناسب به وجود می آیند. دلیل عمده ی رفلاکس معده و بیماری های گوارشی انسان در بزرگسالی ریشه در برنامه غذایی او در کودکی دارد.
حفظ نکات غذایی در کودکان اهمیت بالایی دارد. کودکی که برنامه غذایی مشخصی دارد و بایدها و نبایدها در برنامه غذایی اش رعایت شود در برابر آلرژی, ناراحتی های گوارشی, اختلالات بیش فعالی و بسیاری از مشکلات دیگر مصونیت دارد.
پس از گذراندن شش ماه اول و شروع تغذیه کودک با فرنی و حریره ها و ... به ندرت شروع به چشاندن طعم ها و غذاهای متنوعی می کنیم که از نظر ما مشکلی برای سلامتی کودک ایجاد نمی کنند ولی در واقع برخی از این غذاها و میوه ها گاهی تا ۷ سالگی نیز نباید در دسترس کودک قرار بگیرند. سوپ های ساده و برخی از غذاهای خانواده که چربی و نمک کمی داشته باشند و از نظر بلع مشکلی نداشته باشند برای کودک مناسب هستند ولی فست فود ها, کنسرو ها و غذاهایی از این قبیل مشکلات جدی برای دستگاه گوارش کودک ایجاد می کنند. با این دست از غذاهای ممنوعه چقدر آشنا هستیم؟
غذاهای ممنوعه: ۴ تا ۶ ماهگی
همه غذاها از زمان تولد تا ۶ ماهگی برای نوزادان ممنوع هستند. تنها شیر مادر یا شیرخشکی که پزشک کودک بنابر نیاز او تجویز کرده باشد برای نوزاد مناسب است . گاهی پزشک به دلیل کمبود وزن کودک استفاده از شیرخشک در کنار شیر مادر را تجویز می کند که اگر کودک حساسیت به لاکتوز داشته باشد و در هضم این شیرها به مشکل برخورد کند باید از شیرخشک های گیاهی استفاده کرد.
غذاهای ممنوعه: ۴ تا ۱۲ ماهگی
عسل: احتمال وجود هاگ یا دانه گیاه در داخل عسل زیاد است. این دانه ها موجب شکل گیری باکتری «کلستریدیوم» و موجب مسمومیت بوتولیسم می شود. سیستم روده بزرگسالان می تواند از رشد این باکتری مسموم جلوگیری کند اما این سیستم دفاعی در بدن کودکان زیر یکسال هنوز به طور کامل رشد نکرده است.
شیر گاو و شیر سویا: بهتر است در طول یک سال نخست زندگی کودک به او فقط شیر مادر یا شیر خشک بدهید و از شیرهای دیگر پرهیز کنید. تا این سن کودک توان هضم پروتئین موجود در شیر گاو یا سویا را ندارد. در ضمن، این شیرها همه مواد لازم برای رشد کودک را در خود ندارند. مواد معدنی موجود در آنها نیز می تواند به کلیه کودک آسیب برساند.
تکه های کوچک اما سفت خوراکی ها: شیرینی، شکلات، بیسکوئیت، آجیل و پاپ کورن همه از خوراکی های بسیار خطرناک برای کودکان به شمار می روند. شاید این مواد را خیلی هم کوچک و ریز کنید اما ممکن است وارد مجرای تنفسی کودکان و موجب عفونت بشوند.
خوراکی ها نرم اما چسبناک: خوراکی هایی همچون پاستیل و مارشمالو، ژله یا آدامس و شکلات کشی را نباید به کودک داد زیرا ممکن است در گلوی آنها گیر کند و سبب خفگی کودک شوند.
سبزیجاتی همچون هویج، کرفس و نخود سبز را باید رنده کنید یا آنها را بپزید و پوره کنید. میوه های دانه دار همچون انگور، گوجه فرنگی گیلاسی و هندوانه و طالبی را نیز باید به اندازه یک نخود کوچک ریز کنید و به کودک بدهید.
غذاهای ممنوعه: ۱۲ تا ۳۶ ماهگی
بهتر است تا یک سالگی غذاهای سفت و حساسیتزا را به کودک ندهید. به ویژه کودکانی که پیشینه خانوادگی در زمینه آلرژی و انواع حساسیت ها دارند. اما تحقیقات جدید ثابت کرده است این مساله به هیچ وجه به کم شدن یا از بین رفتن حساسیت کودک کمکی نمی کند.
هر غذای جدیدی که به کودک می دهید بهتر است چندین روز صبر کنید اگر واکنش بدی نشان نداد، سپس غذای جدید را روی او امتحان کنید. اگر تصور می کنید کودک حساسیت غذایی دارد حتما با پزشک او مشورت کنید و اقدامات لازم را انجام دهید.
برخی از غذاها حداقل تا سه سالگی نباید در برنامه غذایی کودک قرار بگیرند. غذاهایی مانند:
- عسل
- سفیده تخم مرغ
- شکلات
- نوشابه های گاز دار
- آب میوه های صنعتی
- سوسیس و کالباس
- پفک و چیپس
- شکلات
- میگو وماهی و غذاهای دریایی
- آناناس
- مرکبات به استثنای لیمو شیرین
- خربزه
- کیوی
- انواع توت ها
- کره بادام زمینی
- غذاهای کنسروی
- خوراگی هایی مانند پاستیل و اسمارتیز
افزودن دیدگاه جدید