نوزاد حتی پیش از آنکه به دنیا بیاید نیز می تواند چیزهایی را یاد بگیرد. او صداها را می شنود و از طریق آنها چیزهایی را می آموزد. بنابراین بهتر است در طول روز زمان هایی را به صحبت کردن با او بپردازید. برای او شعر بخوانید. کودک را به گردش ببرید، با او صحبت کنید، از او درباره همه چیز سوال کنید.
- به درخواستهای تکراری کودکتان توجه کنید. تکرار ارتباط نرون ها را در مغز تقویت می کند. بنابراین کتابی را برای دهمین بار پیش از اینکه روی داستان دیگری پافشاری کنید برای او بخوانید.
- کودکان باهوش پدر و مادرانی دارند که برای آنها به عنوان یک فرد احترام قائل هستند، به توانایی های آنها ایمان داشته و معتقدند که آن ها منحصر به فردند، اینگونه کودکان طبیعتا اعتماد به نفس خود را برای کارهای مخاطره انگیز و مبتکرانه افزایش می دهند.
- ضریب هوشی کودکانی که در خانواده های پر مهر و محبت بزرگ شده اند از سایر کودکان بیشتر است. همه حواس فرزندتان را تقویت کنید. به عنوان مثال چشم ها را برای دقت در رنگ ها و مکان ها در پدیده های هستی، شنوایی را برای گوش کردن به طبیعت.
- فرزندتان را تشویق کنید درباره آنچه می بیند، حرف بزند. به ایده کودک ارزش دهید و برای آن ها اهمیت قائل شوید.
- به کودکتان بی اعتنایی نکنید، سئوال هایش را معتبر و محترم بدانید، برای پاسخ گفتن به پرس و جوهایش وقت صرف کنید و کمکش کنید تا جواب خود را بیابد. گوش فرا دادن به سخنان کودک و آزاد گذاشتن او برای کنجکاوی، نتایج مطلوبی در جهت رشد کودک در بر خواهد داشت.
- آن چنان با کودک رفتار کنید که احساس کند همان هست که باید باشد. بدین طریق به او کمک کرده اید تا چنان باشد که در توان دارد.
- وقتی کودک جیغ می زند، به او پاسخ دهید. به کودک ابراز علاقه کنید. او را بغل و نوازش کنید تا در مغزش مدارهای مثبت شکل گیرد که با عواطف مرتبط است، بغل کردن و تماس صمیمانه روزانه با کودک، امنیت عاطفی را در مغز او شکل می دهد.
- از دستور دادن به کودک خودداری کنید، فقط با او حرکت کنید. به او اجازه دهید درباره موضوعات مختلف برای شما صحبت کند، نه آنکه شما با او صحبت کنید و دستور بدهید.
- بر نقایص تمرکز نکنید و به جای آن تنها کار مثبت یا پیشرفت کودک را تشویق کنید.
- صحبت با کودک تاثیر عمیقی بر رشد مغزی او دارد و در این امر مادران نقش حیاتی دارند.
- همواره برای کمک به کودک خود در دسترس باشید و کودک خود را وادار کنید که ایده های جدید را امتحان کند.
- حواس کودک را تحریک کنید. وسایل دوست داشتنی و تحریک کننده در محیط کودک باعث افزایش هوش او می شود. اشیایی از قبیل کیسه های کاغذی، تکه های اسفنج رنگی، بشقاب های پلاستیکی و اسباب بازیهای مختلف ....
- با کودک بازی کنید. هنگام بازی، کودک فکر می کند، برنامه ریزی می کند، راه های تازه ای می یابد و تجربه می کند. بازی های تخیلی به روند آموزش طعم خوش سرگرمی می بخشد. در نتیجه کودک مشتاق است و همیشه دلش
- می خواهد بیشتر یاد بگیرد و این اساس هوش است.
- کودک را ترغیب کنید خودش اسباب بازی بسازد. با اینکار خلاقیت وجودش بیدار می شود و یاد می گیرد تخیلش را به کار گیرد.
- قصه گویی یک عنصر اساسی در رشد هوش است، این کار قدرت تفکر کودک را افزایش می دهد.
- به اتفاق کودک داستانی بسازید و با هم آن را تکمیل کنید.
- تمرینات خواندن و نوشتن را افزایش دهید. کودک را با محیطی پر از تصاویر گوناگون و وسایل علمی و هنری مانند کتاب، روزنامه و مجلات سرگرم کنید.
- با کودک خود کتاب درست کنید. او داستانش را بگوید و شما برایش بنویسید و در پایان نقاشی کنید.
- با کودک حرف بزنید. کودکی که به او اجازه صحبت کردن داده می شود و می تواند به راحتی افکار خود را بیان کند، در یادگیری زبان و رشد فکری پیشرفت بیشتری خواهد داشت.
- به منظور توسعه توانایی های زبانی کودک مرتب از او سوال کنید.
- مغز انسان با تمرین و ورزش توان پویایی و نرمش خود را به دست می آورد اما اگر مغز بیکار بماند و هیچ گونه فعالیت و کاری انجام ندهد تقویت نمی شود و کارایی و پویایی فکر از بین می رود.
- باید تمایل به کسب انواع تجربه ها را در کودک برانگیخت. کودکی که فرصت هایی برای دیدن،شنیدن، مزه کردن، بو کردن ولمس کردن در اختیار دارد، ابزار اولیه خلاقیت را در دست دارد.
- کودکانی که زیاد با اسباب بازی، بازی می کنند اغلب از کودکانی که به میزان محدودی اسباب بازی در اختیار دارند خلاق ترند و قوه تخیل قوی تری دارند و آن هایی که به طورمرتب با والدین شان بازی می کنند در بزرگسالی از سطوح عالی تری از خلاقیت برخوردار می شوند.
- ترس مانع رشد استعدادهای کودک می شود. از مهم ترین اقداماتی که ترس های کودک را از بین می برد، یافتن علت تشویق و نگرانی اوست.
- کمبود مواد مغذی و تغذیه نا سالم از عواملی است که می تواند در رشد سلول ها و رگ ها و عملکرد مغز، تاثیر گذار باشد.
برگرفته از کتاب: اینشتین را من تربیت کردم
تحقیق و ترجمه: محبوبه وفادار، الهام کامرانی
افزودن دیدگاه جدید