تأخیر زبان چیست
تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما در سنین مناسب به نقاط عطف رشد زبان خودش نرسد، ممکن است دچار تاخیر زبان باشد. توانایی های زبان کودکان مبتلا به این اختلال، با سرعت کمتری نسبت به اکثر کودکان در حال رشد است. آنها ممکن است در بیان خود یا درک دیگران مشکل داشته باشند. تأخیر آنها ممکن است ترکیبی از اختلالات شنوایی ، گفتاری و شناختی باشد.
اختلال تأخیر زبان بسیار متداول است. طبق تحقیقات سیستم سلامت دانشگاه میشیگان ، تأخیر در گفتار یا رشد زبان ۵ تا ۱۰ درصد کودکان در سن پیش دبستانی را تحت تأثیر قرار می دهد.
انواع تاخیر زبان
تأخیر زبان می تواند دریافتی، بیانی یا ترکیبی از هر دو باشد. اختلال زبان دریافتی وقتی اتفاق می افتد که کودک شما در درک زبان مشکل دارد. اختلال زبان بیانی وقتی اتفاق می افتد که کودک شما در برقراری ارتباط کلامی مشکل داشته باشد.
علائم تاخیر زبان
اگر فرزند شما تاخیر در زبان داشته باشد، در سن مناسب به نقاط عطف زبان نخواهد رسید. علائم خاص این اختلال و نقص های زبانی کودک، به سن و ماهیت تأخیر زبان آنها بستگی دارد.
علائم متداول تأخیر در زبان شامل موارد زیر است:
- غان و غون نکردن تا سن ۱۵ ماهگی
- حرف نزدن تا سن ۲ سالگی
- عدم توانایی صحبت با جملات کوتاه تا سن ۳ سالگی
- مشکل در درک و انجام دستورها
- تلفظ یا بیان ضعیف
- مشکل در درست کردن یک جمله با کلمات
- جا انداختن کلمات در یک جمله
علت های تاخیر زبان
تاخیر زبان در کودکان دلایل بسیاری دارد. در برخی موارد ، بیش از یک عامل باعث تأخیر در زبان می شود. برخی از دلایل شایع شامل موارد زیر است:
- اختلال شنوایی: معمول است که کودکانی که دچار اختلال شنوایی هستند دچار اختلال زبان نیز میشوند. اگر کودک نتواند زبان را به درستی بشنود ، یادگیری برقراری ارتباط نیز دشوار خواهد بود.
- اوتیسم: همه کودکان مبتلا به اوتیسم تاخیر زبان ندارند، اما اوتیسم میتواند بر برقراری ارتباط تأثیر بگذارد.
- ناتوانی ذهنی: انواع ناتوانی های ذهنی می تواند باعث تاخیر در زبان شود. به عنوان مثال ، نارساخوانی و سایر ناتوانی های یادگیری منجر به تاخیر زبان در برخی موارد می شود.
- مسائل روانی – اجتماعی مختلف: این مشکلات نیز می تواند باعث تاخیر زبان شود. به عنوان مثال ، بد سرپرستی می تواند منجر به ایجاد مشکل در توسعه زبان شود.
عوامل خطر در تاخیر زبان
طبق اعلام کارگروه خدمات پیشگیرانه در ایالات متحده ، عوامل خطر بالقوه برای مشکلات گفتاری و زبانی عبارتند از:
- مذکر بودن
- تولد زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- داشتن سابقه خانوادگی در زمینه گفتار یا مشکلات زبان
- داشتن والدین با سطح تحصیلات پایین
تاخیر زبان چگونه تشخیص داده میشود
پس از انجام یک ارزیابی دقیق، پزشک کودک شما را به یک آسیب شناس زبان گفتار(گفتار درمانگر) ارجاع می دهد. آنها ارزیابی کاملی از زبان بیانی و دریافتی فرزند شما انجام می دهند تا تشخیص دهند که آیا فرزند شما تاخیر زبان دارد یا خیر. در این آزمون تمرکز بر اشکال مختلف ارتباط کلامی و غیر کلامی خواهد بود.
پس از اتمام ارزیابی گفتار و ارزیابی زبان ، آسیب شناس زبان ممکن است آزمون های دیگری را توصیه کند. به عنوان مثال ، یک معاینه شنوایی می تواند کمک کند تا تشخیص دهند کودک شما دچار نقص شنوایی است یا خیر. ممکن است فرزند شما دچار مشکلات شنوایی باشد که شناسایی نشده باشد، به ویژه اگر کودک شما در سن خیلی پایین باشد.
درمان تاخیر زبان
پس از تشخیص ، برنامه درمانی فرزند شما احتمالاً شامل گفتار درمانی خواهد بود. یک آسیب شناس مجرب زبان گفتار ، ارزیابی را برای تعیین انواع مشکلاتی که فرزند شما با آن روبرو است، انجام می دهد. این اطلاعات به آنها در تهیه و اجرای یک برنامه درمانی کمک خواهد کرد.
اگر فرزند شما شرایط سلامت مناسبی داشته باشد، پزشک ممکن است سایر روش های درمانی را نیز توصیه کند. به عنوان مثال، ممکن است ارزیابی توسط یک متخصص مغز و اعصاب را توصیه کند.
چشم انداز اختلال تاخیر زبان
چشم انداز فرزند شما بسته به شرایط و سن او متفاوت خواهد بود. برخی از کودکان با همسالان خود هماهنگ شده و مراحل پیشرفت زبان خود را در سن مناسب پیدا میکنند. سایر کودکان در غلبه بر تأخیرهای زبان مشکل بیشتری دارند و ممکن است بعدا در سنین کودکی بالاتر با مشکلاتی روبرو شوند. بعضي از كودكان كه دچار تأخير در زبان هستند ، در نتيجه تاخير در رشد زبان ، مشكلات خواندن يا اختلالات رفتاری دارند.
اگر فرزند شما دچار اختلال تاخیر در زبان تشخیص داده شده است، مهم است که سریعاً درمان را شروع کنید. درمان زودهنگام می تواند به جلوگیری از بروز سایر مشکلات مانند مشکلات اجتماعی ، یادگیری و عاطفی کمک کند.
نکاتی برای تشویق غلبه بر تاخیر زبان
ممکن است جلوگیری از بروز همه تاخیرهای زبان امکان پذیر نباشد. اختلال شنوایی و اختلالات یادگیری ممکن است همیشه قابل پیشگیری نباشد. برای تشویق رشد زبان در فرزندتان میتوانید این موارد را انجام دهید:
- از زمان تولد با فرزندتان صحبت کنید.
- در زمان نوزادی به غان و غون و صداهای فرزندتان پاسخ دهید.
- برای فرزندتان آواز بخوانید ، حتی وقتی هنوز نوزاد است.
- برای کودک خود کتاب بخوانید.
- به سوالات فرزندتان پاسخ دهید.
افزودن دیدگاه جدید